28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Sprječavanje katastrofa ključna je uloga civilne zaštite

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Republika Hrvatska i ove se godine borila s pandemijom u čijem je obuzdavanju ključnu ulogu odigrala civilna zaštita. Svi još pamte katastrofalne poplave koje su pogodile našu županiju, a nedavno smo svjedočili i razornim potresima na zagrebačkom, sisačkom i petrinjskom području u čijoj su sanaciji također imali veliku zadaću koju su uspješno odradili.

U Vinkovcima je započela dvodnevna konferencija „Civilna zaštita i sigurnost gradova“ koja se održava u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i časopisa “Zaštita” te uz podršku Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenja rizika od katastrofa. Sudionicima su se uvodno obratili Goran Basarac ispred Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije te načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, Mato Matić, koji je sve prisutne pozdravio u ime župana Damira Dekanića, poželio im puno uspjeha u radu te ugodan boravak u našoj županiji i tim riječima službeno otvorio konferenciju.

Osim navedenih, prisutnima se obratio i Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Ivana Bosančića. „Izuzetno mi je drago što baš Vinkovci imaju priliku biti domaćinom jedne ovakve konferencije. Uvodna Panel rasprava na temu „Civilna zaštita i upravljanje krizama – potresi, poplave, požari“, obuhvaća upravo one probleme s kojima se susrećemo u posljednje vrijeme. Vinkovci imaju razloga za optimizam jer naše službe dobro su opremljene, kako profesionalnim kadrom tako i opremom”, rekao je Josip Romić istaknuvši ovom prilikom opremljenost i osposobljenost vinkovačkih žurnih službi – Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci jedno je od najaktivnijih i najspremnijih u Hrvatskoj, s bliskim iskustvima migrantske krize i spomenute poplave u županjskoj Posavini, Javna vatrogasna postrojba Vinkovci, koja djeluje i u okolnim općinama, ima svu potrebnu opremu i osposobljeno ljudstvo, a od nedavno su opremljeniji i za novo navalno vozilo vrijedno gotovo 2,3 milijuna kuna te HGSS stanica Vinkovci, zadužena za rješavanje situacija na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, također je i više nego sposobna nositi se s najtežim problemima.

Grad Vinkovci s HGSS-om surađuje na svim redovitim aktivnostima kroz cijelu godinu, a u ožujku su financirali i ustrojavanje ronilačke službe unutar Stanice Vinkovci.

Na konferenciji sudjeluje oko sto sudionika koji će imati priliku izlagati i slušati 17 panel rasprava, a slobodno vrijeme iskoristit će za posjet Muzeju Vučedolske kulture u Vukovaru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno