1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Za energetsku obnovu kuća osigurano 300 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je na svojim internetskim stranicama objavio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 300 milijuna kuna, a sa zaprimanjem prijava kreću za nešto manje od mjesec dana, točnije od 14. listopada od 9 sati. „Prošle godine osigurali smo sredstva za obnovu 3100 kuća, a ove godine bit će ih još i više s obzirom da je dostupno čak 300 milijuna kuna”, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić, prenosi HRT.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.

Sufinancirat će se do 60% bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice, vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna.

Iz Fonda ističu kako je poželjno da obnova bude cjelovita, odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije jer je u tom slučaju maksimalni iznos poticaja čak 204.000 kuna. Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji.

Prijaviti se mogu građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju. Obvezna je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno